Blog
20 august 2015
Medicina moleculară și testarea moleculară ȋn cancer
Medicina moleculară și testarea moleculară ȋn cancer

Fiecare individ este unic, și, ȋn mod similar, fiecare cancer este de asemeni “unic”. Celulele dintr-o tumoră malignă pot include celule stem, celule promotoare, celule de comunicare, celule imune, etc. Unele dintre celulele tumorale produc proteine care inhibă sistemul imun iar acesta devine inapt de  a le recunoaște și de a le ucide.

Sunt peste 100 de căi prin care se poate produce cancerul, care sunt bazate pe mecanisme de activare, creștere, multiplicare, ȋnsămȃnțare la distanță. Există posibilitatea ca o cale a ciclului celular să fie afectată și anume cea a apoptozei (moartea celulară programată). Ȋn acest caz celula (ȋn acest caz tumorală) nu moare de moarte naturală. Celulele tumorale sunt de asemeni capabile de a dezvolta mecanisme de rezistență, spre exemplu, sistemul “pompa” care ȋnlătură  substanța chimioterapică din celulă ȋnainte ca aceasta să producă distrugerea celulei.

Celulele tumorale sunt apte de mutații rapide și de a dezvolta astfel căi suplimentare de rezistență pentru a scăpa de acțiunea sistemului imun sau de acțiunea substanțelor medicamentoase administrate ȋn scop terapeutic. Un pacient poate dezvolta numeroase specii de celule tumorale, și fiecare specie poate dezvolta la rȃndul său alte mecanisme de a “evada”. Medicina a ȋnregistrat progrese uluitoare ȋn a trata anumite tipuri de cancer cum ar fi leucemia, limfoamele, cancerul testicular etc

Oricum, ratele de succes pentru majoritatea tipurilor de cancer, cum ar fi cancerul de sȃn, cancerul pulmonar și cel de colon sunt ȋncă foarte mici. Eficiența sistemului curent de protocoale terapeutice este pusa sub semnul ȋndoielii. Ȋn prezent, trebuie tratate adjuvant 13 femei cu neoplasm mamar pentru ca o pacientă să aibă beneficii, restul de 12 femei nu obțin beneficii, de pe urma tratamentului.

Testarea celulelor tumorale fie din punct de vedere al profilului genetic (molecular) fie din punct de vedere al sensibilității lor la anumite substanțe medicamentoase si monitorizarea numărulului celulelor tumorale circulante ȋn scopul monitorizării evoluției bolii sau a eficienței terapiei ȋn timp, a devenit posibilă și este folosită curent de medici ȋn lupta lor ȋmpotriva acestei maladii.

Lumea medicală este acum in mijlocul schimbării de paradigmă ȋn strategia terapeutică a cancerului, de la abordarea statistică la o abordare personalizată și targetată fiecărui pacient. Schimbarea de paradigmă vine ȋnsă cu rezistența la schimbare, cu depășirea limitelor convenționalului, cu depășirea comodității “ de a lucra din rutină”, și, desigur, mai mult timp este necesar pentru a descoperi ce este mai bine pentru fiecare pacient ȋn parte.

Fiecare pacient trebuie diagnosticat si testat individual. Mai ales folosirea de substanțe citotoxice trebuie testată din punct de vedere al eficienței particulare asupra fiecărui pacient, ȋnainte de administrarea sistemică a acestora. Ghidurile si protocoalele terapeutice sunt revizuite, medicii trebuie să fie in permanență informați și educați, asigurările de sănătate trebuie revizuite din această perspectivă și medicii oncologi trebuie să devină “comfortabili” ȋn a coopera cu pacientul ȋn ceea ce privește planul de terapie. Pentru ca acesta să fie unul de success!

Dar mai presus de orice, pacientul diagnostic cu cancer trebuie să ȋnțeleagă că este unic, că tumora sa este unică, se manifestă ȋntr-un mod particular și trebuie tratat ȋntr un mod particular. Fie că tratamentul este citostatic, fie că tratamentul este țintit, trebuie ȋnainte de toate personalizat fiecărui pacient ȋn parte. Și personalizarea medicației se poate face doar ȋn urma testării: fie testarea chimiosensibilității și inițierea unui plan terapeutic citostatic ȋn acord cu răspunsul pacientului la aceste substanțe, fie prin testarea profilului molecular si inițierea unui plan de terapie țintită ȋn acord cu mutațiile genetice identificate la nivelul tumorii.

Ȋn Romȃnia există acum șansa de a fi tratat personalizat! Nu o irosi, mai ales dacă ești bolnav de cancer!

1 , , , , , , ,
-->