Blog
29 februarie 2016
Preeclampsia sau “sarcina toxică” – acum poți ști încă din primul trimestru cum va fi sarcina ta
Preeclampsia sau “sarcina toxică” – acum poți ști încă din primul trimestru cum va fi sarcina ta

Preeclampsia sau popular “sarcina toxică” este o afecțiune gravă asociată sarcinii, care se dezvoltă după 20 săptămâni de gestație și care este asociată cu un deficit al creșterii placentare. Este a doua cauză de deces la femeile însărcinate și motivul unor complicații atât pentru mamă cât și pentru copil.

Asimptomatică în primele 20 de săptămâni, preeclampsia se clasifică in funcție de debutul ei, fiind cu atât mai sonoră cu cât debutul ei este mai precoce. Preeclampsia cu debut precoce are o cauză placentară în proporție de 80%, și determină naștere de necesitate înainte de 34 de săptămâni ceea ce atrage complicații și risc fetal. Preeclampsia tardivă are o componentă maternă predominantă, riscurile fetale fiind mult mai mici.

Complicațiile materne ale preeclampsiei variază și pot merge până la deces, în timp ce feții născuți din mame cu preeclampsie, deși sănătoși, au un risc mai mare cardiovascular și pulmonar de cauză necunoscută.

Printre factorii de risc se numără: vârsta maternă, greutatea, sarcini multiple, istoric, diabet, etc

De cele mai multe ori această afecțiune nu este “semnalată” din timp, inainte de 20 de săptămâni,  însă printre simptomele ce debutează mai târziu se numără: dureri de cap intense, creștere în greutate, retenție de apă, și în special tensiune arterială crescută și o cantitate mare de protein în urină (proteinurie).

Cauza principală a preeclampsiei o constituie placenta, și în mod special dezechilibru intre factorii proangiogenici și cei antiangiogenici secretați de aceasta. Factorii proangiogenici sunt reprezentați de VEGF (vascular endothelial growth factor – factor vascular de creștere endotelială) și varianta sa PLGF (placental growth factor- factor de creștere placentară). Factorii antiangiogenici sunt reprezentați de sFLT – (soluble fms like tyrozin kinase) care de fapt este un receptor circulant al lui PLGF care il leagă pe acesta din urmă și îi blochează activitatea.

Din punct de vedere al dinamicii celor 2 factori PLGF și sFLT se constată că femeia care va face preeclampsie are valori PLGF scăzute încă din săptămânile 8-12, ceea ce face ca dozarea acestui factor să aibe valoare de screening in trimestrul 1.

Preventia preeclampsiei este simplă și constă în administrarea unor doze scăzute de aspirină (75-150mg) însă nu mai târziu de săptămâna 16 de gestație!

Până nu demult însă, preeclampsia era diagnosticată tardiv, după săptămâna 20 de sarcină, când intervenția cu doze scazute de aspirină nu mai era posibilă. Noile tehnologii au făcut posibilă anticiparea riscului mamei de a face sau nu preeclampsie încă din primul trimestru de sarcină.

Prin dozarea PLGF există șansa de a identifica gravidele cu risc de preeclampsie încă din săptămâna 11-13, deci din primul trimestru,  când oricum sunt evaluate din punct de vedere al riscului de anomalii cromozomiale fetale (sindrom Down). Gravidele cu valori scăzute ale PLGF sunt considerate gravide cu risc de a face ulterior preeclampsie și trebuie supravegheate mai atent și tratate profilactic cu aspirina în doze scăzute. În plus, dozarea markerului PLGF crește rata de detecție a sindromului Down, deci îmbunătățește acuratețea screeningului de anomalii cromozomiale.

“Putem estima acum cu o precizie de 95% datorită tehnologiei KRYPTOR dacă femeia aflată în primul trimestru de sarcină va dezvolta pe parcursul sarcinii preeclampsie. Identificarea gravidelor cu risc printr-un screening complet de prim trimestru ne permite o mai bună monitorizare a acestora și o intervenție terapeutică precoce ce poate salva atât viața lor t și a copiilor lor. Acest screening complet de prim trimestru care include și markerul biochimic PLGF pentru calculul de risc al preeclampsiei este disponibil incepând de luna aceasta in rețeaua MEDLIFE. În felul acesta MEDLIFE iși tine promisiunea față de pacienții săi de a oferi cele mai elaborate tehnologii în medicina maternofetală a spus Dr Dragos Albu, coordonatorul centrului de Medicina Materno-Fetală si Reproducere Umana din cadrul MEDLIFE.

Screeningul de prim trimestru al preeclampsiei asociază determinării PLGF, determinarea PAPP-A ( determinare importantă și în screeningul sindromului Down), determinarea tensiunii arteriale mediane și a indicelui de pulsatilitate al arterei uterine. Toate aceste date intră intr-un soft acreditat de Fundația de Medicina Materno-Fetală și generează riscul mamei de a face preeclampsie pe parcursul sarcinii. Calculul de risc se poate obtine în acelasi timp cu calculul de risc al anomaliilor cromozomiale, ceea ce inseamna că încă din primul trimestru gravida poate fi evaluată complet din punct de vedere al riscurilor.

Biomarkerul PLGF a fost dezvoltat de ThermoFisher Scientific și este singurul marker aprobat pentru screeningul preeclampsiei in primul trimestru de sarcina.

 

 

0 , , , ,
-->