Blog
30 mai 2016
BACON = CANCER ??
BACON = CANCER ??

În 2015 bacon (kaizer/șuncă) a fost subiect de știri. A fost clasificat de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind “carcinogen”alături de tutun și azbest. Dar oamenilor le place să consume bacon. Următoarele paragrafe își propun să explice ce a stat la baza acestei clasificări și ce ar reprezenta pentru iubitorii de bacon consumul acestui aliment.

Pe 26 octombrie 2015 OMS a organizat o conferință de presă în care a anunțat încadrarea cărnii procesate în categoria “carcinogen”și a cărnii roșii în categoria ‘probabil carcinogen”. Pe scurt, carnea procesată de tipul bacon, salam, șuncă etc este în aceeași categorie cu tutunul și azbestul în ceea ce privește apariția cancerului.

Noua încadrare se bazează pe o evaluare efectuată de IARC (International Agency for Research in Cancer). Această organizație este o subsidiară a OMS care are misiunea de a coordona și realiza cercetări în ceea ce privește cauzele cancerului, mecanismul carcinogenezei, și de a dezvolta strategii științifice pentru controlul cancerului. 22 de experți din 10 țări diferite au evaluat peste 800 de studii publicate în ultimii 20 de ani. Grupul a evaluat carnea roșie (vacă/vițel, porc, miel, oaie, capră) care în general este gătită înainte și carnea procesată. Carnea procesată se referă la carnea care este transformată prin multiple procedee: condimentată, fermentată, afumată, adăugare de potențatori de gust, sau conservanți. Poate conține carne roșie, organe, sau sângele animalului.

Rezultatele acestei analize au fost publicate in The Lancet. Iată un sumar al articolului publicat:

Carnea roșie este cunoscută pentru beneficiile sale nutritive datorate proteinelor, vitaminelor B și fierului. Carnea roșie gătită, în special la temperaturi crescute, cum ar fi pe grătar sau în cuptor poate produce substanțe chimice cancerigene numite amine aromate (HAA) și hidrocarburi policiclice aromate (PAH). Procesarea cărnii (adăugarea de sare, condiment, fermentarea, afumarea, altele) poate determina apariția unor substanțe chimice cancerigene de tipul nitriților sau PAH.

200 g de carne/zi este considerat “consum crescut.”

Studiul a fost unul epidemiologic: au fost evaluate date din populație. Studiile care au fost de interes au fost cele prospective în populația generală; aceste studii caută o corespondență între cantitatea de carne roșie consumată și incidența cancerului. Îngrijorătoare au fost datele în ceea ce privește cancerul colorectal. Jumătate dintre studii pe consumatori de carne roșie au arătat o asociere pozitivă între consumul crescut de carne roșie și apariția cancerului de colon, în timp ce două treimi dintre studiile pe consumatori de carne procesată au arătat o asociere pozitivă între consumul crescut și apariția cancerului de colon.  Au fost decsoperite date atât de consistente încât grupul a decis că “există date concludente pentru încadrarea consumului de carne procesată la risc crescut de a dezvolta cancer”. Cu alte cuvinte, consumul de carne procesată determină apariția cancerului colorectal. În ceea ce privește consumul de carne roșie, concluziile au fost că există date limitate în ceea ce privește apariția cancerului.

Încadrarea cărnii procesate în aceeași categorie de risc cu tutunul și azbestul nu înseamnă că pericolul este la fel de mare. Înseamnă că există evidențe că acest tip de carne determină cancer și că datele sunt la fel de evidente ca în cazul tutunului și al azbestului. Anual 34.000 decese la nivel mondial sunt atribuite cancerului determinat de consumul de carne procesată. 200.000 decese sunt datorate poluării, 600.000 azbestului și 1.000.000 de decese sunt datorate fumatului.

Care sunt consecințele?

Grupul de lucru OMS evaluează cauzele cancerului , însă nu oferă recomandări. Cercetarea lor poate fi folosită de guvernele lumii în scopul creării de politici de sănătate care să reducă riscul de apariție a cancerului în populația țărilor lor.  Consumul de carnea roșie are multiple benefici; este o sursă complexă de proteine și alți nutrienți valoroși. Consumul exagerat crește riscul cardiovascular datorită conținutului de grăsimi și sodiu. Această nouă clasificare a cărnii roșii, gătită la temperatură crescută sau procesată adaugă riscul de apariție a substanțelor carcinogene.

Nu există un regim universal pentru toți. Fiecare persoană este unică și regimul său dietetic este complet individual. Există mulți factori care influiențează stabilirea unui regim alimentar: alergii, sensibiltăți, factori genetici, constituția, preferințe personale, disponibilitate etc. Dacă carnea roșie este alegerea dumneavoastră, atunci consumați-o cu moderație și gătiți-o la temperatură nu foarte ridicată, incet.

0
-->