alhydran
Blog
22 decembrie 2016
Care schemă de chimioterapie ucide celulele responsabile pentru răspândirea cancerului?
Care schemă de chimioterapie ucide celulele responsabile pentru răspândirea cancerului?

Chimioterapia este un pilon principal al terapiei tumorale. Liniile directoare actuale de tratament pentru prescrierea unui tratament se bazează foarte mult pe modul în care un tratament sau un tratament combinat a avut o evoluție statistică, în ceea ce privește rata de revenire a cancerului și de supraviețuire fără răspândirea cancerului. Protocoalele nu cuprind testarea eficacității medicamentului împotriva naturii unice a tumorii unei persoane.

 

Această boală se manifestă în fiecare persoană într-un mod unic. Total unic. Există similitudini, dar modul în care cancerul unei persoane răspunde la terapie este un rezultat al geneticii individuale. Două persoane cu același tip de cancer ar putea raspunde în mod diferit la același tratament. Acum există o modalitate de a determina la ce tip de tratament chimioterapic ar putea răspunde fiecare persoană. Se numește testarea chimiosensibilității. Continuă să citești…

 

Un termen numit supraviețuire fără progresia bolii este folosit pentru a descrie situația de succes în care cancerul unei persoane dispare și nu se mai întoarce. Cu alte cuvinte, nu se răspândește, nu metastazează.  Tumora secundară, numită metastază, este cel mai adesea responsabilă pentru un rezultat fatal, mai degrabă decât tumora primară. Pentru a merge un pic mai în detaliu aici, tratamentul (chirurgie, chimioterapie, radioterapie, alte tratamente) a ucis doar tumora diagnosticată inițial. Există însă celule tumorale care pot scăpa din tumora inițială. Aceste celule invadează fluxul de sânge și pot rămâne acolo până când sunt activate, ies din fluxul sangvin și formează metastaze. Aceste celule, responsabile pentru răspândirea cancerului, sunt numite celule circulante tumorale, abreviate ca CTC.

 

Ideea din spatele testării chimiosensibiltății acestor celule tumorale circulante este aceasta: ia în considerare un pacient cu, de exemplu, cancerul X. Pot exista două opțiuni diferite de tratament pentru acest pacient – Tratamentul A a fost de succes statistic în cele mai multe cazuri, iar Tratamentul B pare să funcționeze în anumite cazuri, dar este, probabil, mai puțin toxic, sau poate că funcționează în cazurile în care tratamentul inițial a eșuat. Testarea chimiosensibilității este un instrument care poate fi utilizat în scopul alegerii tratamentului A sau B, pentru a afla ce tratament functionează mai bine pentru a ucide celulele circulante tumorale ale unei persoane, înainte ca tratamentul să fie administrat pacientului. Cu ajutorul unui eșantion de sânge al pacientului, oamenii de știință pot izola din proba de sânge CTC-urile pacientului; aceste celule vor fi expuse la ambele tratamente. Celulele fiecărui pacient vor răspunde în mod diferit.

 

Să presupunem că Tratamentul A ucide mai multe celule decat Tratamentul B. Aceste rezultate confirmă faptul că tratamentul A este într-adevăr, cea mai bună alegere. Cu toate acestea, în cazul în care tratamentul B ucide mai multe celule decat Tratamentul A, atunci Tratamentul B poate fi tratamentul preferat pentru acest pacient. Astfel de informații sunt incredibil de valoroase pentru practicienii care doresc să înțeleagă natura unică a cancerului fiecărui pacient. Chiar dacă Tratamentul A a fost statistic mai eficient decât tratamentul B, în al doilea caz de mai sus, ar fi de fapt Tratamentul B, cel care ar putea fi mai eficient în reducerea riscului de răspândire al cancerului pentru acest pacient.

 

În plus față de metodele actuale de tratament, un clinician si pacientul lui pot alege acum să testeze inainte tratamentul ales și  să identifice capacitatea acestuia de a distruge aceste celule rebele. Cu un simplu test de sânge, celulele tumorale circulante ale unui pacient pot fi izolate și testate. Determinarea chimiosensibilității testează capacitatea unui tratament de a ucide aceste celule tumorale circulante (CTC). În cazul în care un tratament ucide cu succes CTCs, riscul de progresie al cancerului si recidiva se reduc.

 

Mai multe informații despre celulele tumorale circulante și despre testarea chimiosensibilității găsiți pe www.testulmaintrac.ro

0
-->