alhydran
Blog, Medifood, Presa
7 decembrie 2019
De ce e cruciala o alimentatie corecta
De ce e cruciala o alimentatie corecta

De ce contează alimentația după un diagnostic de cancer

Diagnosticul de cancer pică, de fiecare dată, ca un trăsnet asupra bolnavului și a familiei sale. De stres și supărare, dar și în urma tratamentelor, pofta de mâncare a pacienților scade și, odată cu ea, scade și greutatea corporală, imunitatea, energia, toleranța și răspunsul la tratament. Complicațiile și riscurile nu întârzie să apară. Așadar, o alimentație corectă, echilibrată, sănătoasă, dar și suficientă cantitativ este crucială în această perioadă. Iată ce ar trebui să conțină și cât de mult ajută în procesul de vindecare.

Riscurile unei alimentații precare

Mare atenție la alimentație, odată ce ați fost diagnosticați cu un cancer. Fără să vă dați seama, mâncați mai puțin și scădeți în greutate, iar acest lucru este periculos în această perioadă. Manifestarea se numește cașexie și constă în scăderea involuntară și progresivă a greutății corporale, scăderea apetitului și modificări biochimice. Circa 40% dintre pacienții oncologici dezvoltă cașexie în cursul tratamentului, predispuși fiind în special cei care au cancer esofagian, pancreatic sau în sfera ORL. Dar nici cei afectați de alte tipuri de cancer nu sunt feriți.

Efectele unei alimentații precare sunt dintre cele mai rele: scade imunitatea, precum și toleranța la tratament, răspunsul la tratament e nesatisfăcător și cresc costurile acestuia, apar complicații nutriționale, până la risc de deces. Concret, pierderea în greutate duce la epuizare musculară, stări de oboseală și de slăbiciune, risc de infecții din cauza scăderii imunității. Este crucial să mâncați alimente bogate în nutrienți, chiar mai mult decât în mod obișnuit, căci boala vă consumă într-un ritm accelerat. Organismul are nevoie de nutrienți pentru a-și păstra forța și a reuși să lupte cu boala.

Ce trebuie să cuprindă dieta bolnavului de cancer

Mâncarea este, pentru bolnavul de cancer, o terapie în sine. Știm, nu aveți poftă, tratamentul pe care îl urmați provoacă greață, vărsături, modificări de gust. Tocmai de aceea trebuie să vă orientați spre alimente concentrate în nutrienți, dar reduse ca volum, ca să nu fie necesar să înghițiți cantități mari de hrană. În principal, alimentația e bine să conțină:

  • Potrivit specialiștilor Medifood, un aport ridicat de proteine este de mare importanță pentru pacienți, iar asta din mai multe motive: reduce imunosupresia cauzată de terapie, îmbunătățește funcțiile imunitare, accelerează vindecarea plăgilor și reduce complicațiile postoperatorii, menține un nivel optim de albumină (principala proteină din plasma umană, cu multiple funcții importante).
  • Acizi grași Omega-3. Aceștia reduc cașexia și previn scăderea în greutate, reduc inflamația acută din corp, iar metabolismul dobândește o tendință anabolică, ceea ce sporește masa corporală.
  • Alimente bogate în calorii. Produsele nutriționale cu un conținut energetic ridicat nu sunt doar foarte benefice, ci sunt chiar esențiale în cancer. O persoană cu o greutate de 60 kg ar trebui să consume 1.800-2.400 de calorii zilnic (30-40 kcal per kilogram corp). Aproximativ 30-45% dintre aceste calorii e bine să fie asigurate de carbohidrați (în special fibre vegetale), 18-20% de proteine (preferabil cu un procent crescut de glutamină) și 50% de grăsimi (mai mulți acizi grași Omega-3).
  • Suplimente complexe, special concepute. Pentru că nevoia nutrițională a organismului este sporită, însă apetitul redus, experții au conceput pentru bolnavii de cancer suplimente atent dozate în nutrienți, cu un conținut energetic ridicat, dar reduse ca volum, astfel încât chiar și câteva înghițituri pot aduce un enorm beneficiu. Produsele Medidrink sunt băuturi concentrate care asigură tot necesarul nutrițional și îi dau bolnavului putere să lupte cu boala. Ele combat metabolismul catabolic, accelerează creșterea în greutate, împiedică descompunerea proteinelor, contribuie la recuperarea stării generale și la îmbunătățirea calității vieții. Sunt disponibile în toate formele și pentru toate gusturile și pot fi integrate în dietă încă de la începerea tratamentului. În stadiile avansate de boală, ele pot deveni exclusiv sursă de alimentație.
6 , ,