alhydran
Blog
12 iulie 2017
RISCUL DE RECURENŢĂ ÎN CANCERUL MAMAR – FACTOR IMPORTANT ÎN DECIZIA TERAPEUTICĂ
RISCUL DE RECURENŢĂ ÎN CANCERUL MAMAR – FACTOR IMPORTANT ÎN DECIZIA TERAPEUTICĂ

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, 1.676.633 de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 de femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

Planificarea tratamentului în cancerul de sân necesită o echipa interdisciplinară de specialisti. Tratamentul va combina, de cele mai multe ori, metode care:
• acționează asupra cancerului mamar la nivel local
• acționează asupra celulelor tumorale la nivel sistemic: chimioterapia, hormonoterapia, terapia direcționată către HER-2/

Decizia de a urma o cale terapeutică sau alta, depinde de mai multe variabile. Una dintre aceste variabile paote fi riscul de recurență (riscul ca tumora să reapară în organism după excluderea ei chirurgicală).

Riscul de recurență poate fi aflat prin intermediul unui test de analiză genomică denumit PROSIGNA.

PROSIGNA, analiza prognostică a profilului molecular a cancerului de sân (denumită anterior testul PAM50), realizată de NanoString, este un test genomic care analizează activitatea anumitor gene în cancerul de sân recent diagnosticat.

Cercetările sugerează că testul poate fi utilizat pe scară largă pentru a ajuta la luarea deciziilor de tratament bazate pe riscul unei recurențe la distanță (cancerul revenind într-o parte a corpului departe de sân) în decurs de 10 ani de la diagnosticul unui cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, si cu unul până la trei ganglioni limfatici pozitivi pentru femeile aflate în postmenopauză.

Testul PROSIGNA a fost aprobat de către FDA în septembrie 2013. Testul a primit marca CE în 2012.

Testul Prosigna se bazează pe analiza genomică a unui profil genetic alcătuit din 50 gene. Testele genomice analizează un eșantion al tumorii mamare pentru a vedea cât de active sunt anumite gene. Nivelul de activitate al acestor gene afectează comportamentul cancerului, inclusiv cât de probabil este să crească și să se răspândească. Testele genomice sunt utilizate pentru a ajuta la luarea deciziilor cu privire la initierea sau nu a chimioterapiei după intervenția chirurgicală.

Pe langa stratificarea riscului de recurrență, Prosigna oferă informații cu privire la subtipul intrinsec al cancerului mamar ( luminal –A, luminal –B, basal-like, HER-2 îmbogatit), acesta având și el valoare prognostică și utilitate în decizia terapeutică. Acest test ajută clinicianul în a stabili utilitatea tratamentului citostatic în cancerul mamar. O femeie având cancer mamar cu un risc de recurență mic nu necesită tratament chimioterapic.

În plus, știind dacă o femeie are un risc ridicat sau scăzut de recurență la distanță, la mai mult de 5 ani după diagnosticare poate fi de natură să ajute medicii să iși dea seama dacă 5 ani de terapie hormonală sunt suficienți pentru controlul bolii, sau dacă terapia hormonală trebuie prelungită până la 10 ani. Cercetările au arătat că administrarea de tamoxifen timp de 10 ani în loc de 5 ani poate reduce riscul de recurență și poate îmbunătăți supraviețuirea globală pentru multe femei. Dar dacă medicii știu că o femeie are un risc scăzut de recurență îndepărtată, decizia lor poate fi de a opri tratamentul hormonal la 5 ani.

Cine este eligibil pentru testul Prosigna?

Analiza Prosigna poate fi utilizată pentru cancerele de sân diagnosticate la femeile aflate în postmenopauză care sunt:

• Stadiul I sau stadiul II și nodul limfatic negativ
• Stadiul II cu unu până la trei noduli pozitivi
• Receptori hormonali pozitivi
• Invazive
• Tratate chirurgical și hormonal

Analiza Prosigna se efectuează pe țesutul conservat care a fost îndepărtat în timpul biopsiei inițiale sau a intervenției chirurgicale.

Cum funcționează testul Prosigna?

Analiza Prosigna analizează activitatea a 50 de gene (denumită semnătură genetică PAM50) pentru a estima riscul de recurență la distanță a cancerului de sân pozitiv la receptorii hormonali, la 5 pana la 10 ani după diagnosticare sau după 5 ani de tratament cu terapie hormonală. Pe baza acestor niveluri de activitate, rezultatele testului Prosigna sunt raportate ca un scor de risc de recurență (ROR) de la 0 la 100. În funcție de valoarea acestui scor medicul poate decide dacă pacienta are sau nu nevoie de chimioterapie, dacă pacienta are nevoie de 5 sau 10 ani de terapie hormonală, decizii importante dacă lum în considerare efectele adverse ale acestor tipuri de terapii si cat d egreu sunt suportate de către paciente.

Pentru mai multe informatii despre PROSIGNA cereti sfatul unui specialist la office@toruspharma.eu , sunati la 0214109494 sau accesați www.prosigna.com

0