Blog
11 ianuarie 2016
CELULE TUMORALE CIRCULANTE VERSUS BIOMARKERI TUMORALI
CELULE TUMORALE CIRCULANTE VERSUS BIOMARKERI TUMORALI

Un biomarker este un indicator biologic a existenței unui proces biologic normal, fiziologic sau al unuia patologic. Biomarkerii includ celule sau proteine, secvențe specifice de ADN sau ARN.

Termenul biomarker are un înțeles diferit în medicină față de știință. În știință un biomarker este pur și simplu un semnal ce poate fi normal sau anormal. Spre exemplu, în experimente, cercetătorii utilizează frecvent biomarkeri pentru a evidenția succesul experimentului, ca un control. În medicină însă, termenul biomarker are un alt înțeles: prezența unui biomarker poate reprezenta statusul/ evoluția bolii, sau poate face referire la o substanță introdusă în organism pentru a vedea funcția unui organ. Atunci când un pacient are anumite simptome, medicul caută anumite semne. Unele dintre aceste semne pot fi sub forma unor biomarkeri, de exemplu în sânge, și ajută medicul să înțeleagă despre ce este vorba. Un biomarker poate fi simplu ca pulsul sau tensiunea arterială, alt biomarker poate fi complex și identificat în sânge sau în biopsie. Biomarkerul se paote sau nu corela cu starea de bine a pacientului.

Care este legătura dintre cele spuse mai sus și celulele tumorale circulante? Una foarte importantă!

Aici terminologia începe să se complice. Celulele tumorale circulante (CTC) sunt biomarkeri și în același timp conțin biomarkeri. CTC au fost identificate în urmă cu peste 100 de ani, însă de doar 10-15 ani au devenit “interesante” pentru cercetători și sunt în prezent un topic de discuție de mare interes pentru lumea academică oncologică și pentru clinicienii oncologi. Motivul acestui interes este strâns legat de termenul “biomarker”.

În primul rând CTC sunt acceptate ca fiind un factor independent de prognostic. Numărul celulelor tumorale circulante din sânge este strâns legat de de anumite rezultate clinice ale pacientului cu cancer. Există un sistem, numit CellSearch care este cel mai studiat și care are acreditare FDA. Tehnologia a avansat în ultimii ani și acum sunt disponibile metode cu sensibilitate și senzitivitate mai mare care au devenit importante pentru cercetători.

În al doilea rând, creșterea sau scăderea numărului CTC în timp sunt un biomarker al rezistenței sau sensibilității la tratament în cancer. Cu alte cuvinte, dacă numărul CTC scade și rămâne scăzut înseamnă că tratamentul a fost eficient și a țintit celulele responsabile de extinderea cancerului la alte organe. Asta înseamnă că pacientul are mai puține riscuri de a dezvolta metastaze. Similar, dacă numărul CTC crește este un indicator al unui tratament ineficient, al apariției rezistenței la tratament și pacientul are risc mare de a dezvolta metastaze. Pentru aceste aspect MAINTRAC are cea mai mare validare clinică.

În al treilea rând, CTC sunt considerate a constitui biopsia lichidă – prezența acestor celule și informațiile pe care le dețin pot fi folosite pentru a crea așa numita terapie personalizată. Este acceptat la nivel clinic și științific că nu există două cancere la fel. De aceea, numărul CTC este o unealtă extrem de valoroasă. Pentru că oferă informații care permit o înțelegere mai largă a naturii unice a fiecărui cancer în parte.

1
-->