Blog
29 septembrie 2016
Depistarea celulelor canceroase rare și renegate
Depistarea   celulelor   canceroase   rare   și    renegate

La începutul dezvoltării tumorii, aceasta trimite unele celule în fluxul sanguin. Celulele circulă în sânge ca celule canceroase latente timp de câțiva ani sau câteva luni, supraviețuind tratamentului pentru cancer care vizează tratarea cancerului primar. Celulele acestea se numesc “Celule tumorale circulante” și sunt cauza răspândirii cancerului în corp sub formă de metastaze. În comparație cu tumora inițială, metastazele sunt cele ce cauzează moartea pacientului. Celulele tumorale circulante au devenit un subiect de interes în laboratoarele de cercetare și în cadrul conferințelor de oncologie din toată lumea: dacă aceste celule pot fi țintite atunci este posibil să fie oprit cancerul înainte de a putea evolua mai mult.

Celulele tumorale circulante, prescurtate “CTC” au fost descoperite cu 150 de ani în urmă. Motivul pentru care acestea au ajuns atât de târziu în atentia laboratoarele de cercetare este pentru că aceste celule au fost foarte greu de detectat. Acest tip de celule este incredibil de rar. Câteodată poate fi o singura celulă tumorală circulantă printre milioane de celule din sânge. Recent, oamenii de știință au dezvoltat metode de analizare, studiere, găsire și numărare a acestor celule.

Unul dintre procedeele de depistare ale acestor celule se bazează pe propritățile lor fizice: CTC sunt mai mari decât celelalte celule din sânge, deci pentru a le captura, acest tip de celule trebuie să fie trecute printr-o membrană-sită și în acest fel vor fi găsite. Problema acestei metode este că celulele care sunt mai mici alunecă prin membrane- sită și rămân nedetectate. Altă proprietate importantă a acestor celule este densitatea lor: astefl, centrifugarea unei probe de sânge va separa constituenții săi printr-un gradient de densitate. Din nou, unele celule care nu au o densitate normală rămân nedepistate. Altă proprietate fizică care a fost folosită este sarcina electrică și deformabilitatea.

Cea mai cunoscută metodă de a separa CTC este bazată pe proprietățile lor biologice. Cancerul derivat din celulele epiteliale (cancer mamar, cancer de prostată, cancer pulnonar, cancer renal, cancer de piele, cancer colorectal, cancer al cavității bucale) are molecule numite EpCAM la suprafața celulelor. Anticorpii se atașează special de molecula EpCAM care se găsește pe exteriorul celulelor tumorale circulante (CTC). Anticorpul are atașat microparticule magnetice, astfel încât întregul complex, format din anticorp împreună cu celulele detectate, poate fi separat din sânge cu ajutorul unui magnet. Exista câteva neajunsuri ale acestei metode: în primul rând, celula trebuie să aibă destul EpCAM la suprafața sa pentru ca particulele magnetice sa atragă celula de magnet. În al doilea rând, există EMT (Epithelial to mesenchyme transition), un proces de “camuflare” prin care celulele tumorale trec înainte de a pătrunde în sânge. Acestea se diferențiază și devin asemănătoare cu celulele stem și prin urmare își pierd unele caracteristici biologice. Una dintre caracteristicile care este cel mai posibil să fie pierdută este prezența EpCAM. Asta înseamnă că celulele care au EpCAM scăzut pe suprafața celulară nu vor fi detectate de separarea imuno-magnetică, deoarece nu sunt destule molecule ca să atragă magnetul.

Metodele care se bazează pe caracteristici genetice ale celulelor includ detectarea modelelor de activitate genetică asociate cu celulele canceroase. Aceste metode prezintă o mulțime de promisiuni, și multă atenție. Problema este că fiecare pacient prezintă un tip unic de cancer și va avea un model de activitate genetică unic.

O tehnologie care a fost primită cu mult entuziasm este Maintrac, din Germania. Maintrac detectează celulele tumorale circulante prin molecula EpCAM prezentă în suprafața celulară. Însă, în loc să folosească anticorpi legați magnetic, Maintrac folosește anticorpi marcați cu microparticule de fluorochrom. Când acest anticorp se lipește de o moleculă EpCAM pe suprafața unei celule tumorale circulante, aceasta începe să strălucească. Această strălucire este detectată de un microscop automat. Există 2 mari avantaje la această tehnologie:

1. Se pot descoperi celulele care suferă procesul EMT și au doar o cantitate minusculă de EpCAM pe suprafața lor celulară;

2. Celulele tumorale circulante rămân vii și pot fi folosite pentru teste suplimentare, cum ar fi testarea chimiosensibilității și identificarea, astfel, al celui mai potrivit citostatic pentru tratamentul personalizat.

Identificarea și numărarea periodică a acestor celule tumorale circulante identifică imediat posibile metastaze, ceea ce permite intervenția medicală imediată, asigurand comfort pacientului, care astfel iși poate controla boala.

Tehnologia Maintrac a fost validată clinic și publicată în reviste de peste 12 ani. Testele Maitrac sunt recunoscute și utilizate de foarte multe universități, de oncologi și clinici de oncologie din toată lumea.

Mai multe despre identificarea celulelor tumorale si despre rolul lor in managementul pacientului cu neoplasm pe www.testulmaintrac.ro

1
-->