Servicii Business to Consumers: Echipamente si Dispozitive Medicale

SFERE cu Y-90 pentru Radioterapie Internă Selectivă

Radioterapia Internă Selectivă este un tip de radioterapie care țintește intern tumorile hepatice cu doze crescute de radiații.

Microsferele cu Y-90


Microsferele cu Y-90 sunt cea mai utilizată metodă de radioterapie internă selectivă, în cadrul căreia milioane de microparticule radioactive sunt injectate printr-un cateter prin artera hepatică care asigură vascularizația necesară creșterii tumorale. Aceste microparticule au diametrul a o treime dintr-un fir de păr, aceeași greutate moleculară cu hematiile și curg ușor prin fluxul sangvin care asigură vascularizația tumorală.

Transportate ca un veritabil “cal troian” prin fluxul sangvin atât de necesar creșterii și dezvoltării tumorale, microsferele se localizează în interiorul și în jurul tumorii de unde emit doze crescute de radiații care distrug țesutul tumoral. Microsferele emit radiațiile pe o zonă restrânsă cu distrucții minimale de țesut sănătos. Emisia de radiații distruge celulele tumorale și astfel tumora se micșorează. Microsferele iradiază tumora timp de două săptămâni post intervenție, ulterior doar 3% din doza radiantă inițială rămâne activă. La interval de o lună iradierea este aproape nulă, însă efectele asupra țesutului tumoral persistă în timp.


Beneficiile radioterapiei interne selective (SIRT) sunt:

  • folosește aceeași cale care asigură vascularizarea tumorală
  • oferă doze mai crescute de radiații la nivel tumoral și pentru o durată mai mare de timp decât ar fi posibil prin radioterapie externă
  • țesutul sănătos este foarte puțin iradiat
  • esutul tumoral distrus de către SIRT permite micșorarea tumorală care deschide perspectiva intervenției chirurgicale ulterioare.

Administrarea microsferelor cu Y-90 în cadrul radioterapiei interne selective (SIRT) este o procedură scurtă și minim invazivă. După anestezie locală medicul radiolog intervenționist introduce printr-o incizie mică un cateter către artera hepatica. Ulterior prin cateter, sunt introduse microsferele cu Y-90. Întreaga procedură durează 60-90 minute. La sfârșitul procedurii se verifică nivelul de radioactivitate la nivelul tumorilor hepatice. Pacientul este monitorizat încă câteva ore. Procedura nu necesită obligatoriu spitalizare, dar, la decizia medicului, pacientul poate rămâne în spital 1-2 zile.
Radioterapia Internă Selectivă cu Microsfere este o metodă terapeutică utilizată în tratamentul tumorilor care nu pot fi îndepărtate chirurgical. Cele mai frecvente utilizări sunt tumori hepatice metastatice ale cancerului de colon și tumorile hepatice primare (hepatocarcinom). Este posibilă însă utilizarea lor și într-o varietate de tumori care determină metastaze hepatice cum ar fi tumori mamare, pulmonare sau oculare.

Radioterapia Internă Selectivă (SIRT) cu microsphere cu Y-90

este o metodă de tratament recomandată de ghidurile Societății Europene de Oncologie Clinică.